CÜMLENİN ÖĞELERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

CÜMLENİN ÖĞELERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

 

1.    Aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı özne de yüklem de değildir?

a)      – Hangisi daha çok çalışıyor?

-  Şu

b)      – Soruları çözdün mü?

-  Çözdüm.

c)      – Telefondaki kimdi?

-  Babam

d)      – Bunları kime anlattın?

-  Kimseye.

e)      – Arabanın içinde ne vardı?

-  Kutu.

 

2.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yanıt cümlesi ötekilerden farklı bir öğedir?

a)      – Kitapçıdan ne aldın?

-  Kitap.

b)      – Sınıfta bulduğun neydi?

-  Ali’nin kalemi.

c)      – Hangi kitapları okurdu?

-  Macera romanlarını.

d)      – Ne tür şiirleri seversin?

-  Toplumsal şiirleri.

e)      – En çok kimi özledin?

-  Annemi.

 

3.    Aşağıdaki sorulardan hangisi, zarf tümlecini buldurmaya yöneliktir?

a)      Bankanın açılmasını ne kadar beklediniz?

b)      Gezip gördüğünüz yerler nasıldı?

c)      Adresi nasıl bulduğunu öğrendin mi?

d)      Ne zaman döneceğini kimden öğrenebiliriz?

e)      Bu adam neden bahsediyor?

 

4.    Aşağıdaki sorulardan hangisi, eylemden etkileneni buldurmaya yöneliktir?

a)      Bu kadar yolu yürüyerek mi gideceğiz?

b)      Kuş sesleri nereden geliyor böyle?  

c)      Bizleri çağıran müdür müydü?

d)      Şu adamlar kitap mı satıyormuş?

e)      Mali işlerden kim sorumlu?

 

5.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe dışı bir unsura yer verilmemiştir?

a)      Haberin var mı taş duvar?

b)      Yalnız geçen yılların hesabını ver şimdi.

c)      Murat, bu soruyu yanıtlar mısın?

d)      Arkadaşlar, salonda toplanacaksınız.

e)      Kardeşim, bana yazdığın şiirleri gönder.

 

6.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gece” sözcüğü, zarf tümlecidir?

a)      Bu olay gece ile gündüz farkından kaynaklanıyormuş.

b)      Orda, gece, gündüze göre çok uzunmuş bu mevsimde.

c)      Sabaha kadar döndüm durdum; gece bitmek bilmedi.

d)      Gece hep bunu düşündüm; ama işin içinden çıkamadım.

e)      Gece, umutsuzlukları artıran bir zaman dilimidir.

 

7.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması “özne” görevindedir?

a)      Arkadaşlarını okulun müdürü uzaklaştırdı.

b)      Arkadaşları okul müdürünü uzaklaştırdı.

c)      Okul müdürüne onu şikayet etti.

d)      Olayı okul müdüründen sakladı.

e)      Okul müdüründe çok yetki vardı.

 

8.    Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “de” belirtili nesneyi bağlamıştır?

a)      Sen de ben de okula gitmeyeceğiz.

b)      Evi de camları da o temizledi.

c)      Adam da köpeği de gözden kayboldu.

d)      Anne sevgisine de baba sevgisine de muhtacız.

e)      Okuldan da evden de vazgeçemiyordu.

 

9.    “Günde bir öğün sıcak yemek ya yiyor  ya yemiyorlar.”

Cümlesinde “ya…ya” bağlaçlarının bağladığı öğeler yönünden aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir.

a)      Ya tavanları akmakta ya sobalar islenmekte.

b)      Hep ya aptalına ya dik kafalısına çattım.

c)      Kırk elli kişi kadar ya var ya yoktuk.

d)      Ya üstümden ya yanımdan geçip gidiyorlar

e)      Ya sen git ya ben gideyim.

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, belirtili isim tamlaması, özne görevindedir?

a)      Ankara’nın baharı yoktur.

b)      Evin önünü çiçekle donattılar.

c)      Suyun yüzünde köpükler vardı.

d)      İşin özünü ben de anlayamadım.

e)      Arkadaşının geldiğini haber verecekmiş.

 

 

 

 

CEVAPLAR:  1.d    2.b    3.a    4.d    5.b    6.d    7.a   8.b    9.c    10.a

 

CÜMLENİN ÖĞELERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARINA DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Başarılar…

 


Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !