İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI 2

 

11.  Aşağıdaki cümlelerde kullanılan bileşik sözcüklerden hangisi, yapılış yönündün farklı bir özellik gösterir?

a)      Bu kuşkonmaz geçen yıl da erken yeşerdi.

b)      Bu, Tepebaşı civarında görülmüş.

c)      Bu yine külbastı yemek olacakmış.

d)      Bu gecekondu yine yıkılacakmış.

e)      Bu, Güneydoğu’ya yolda rastlamış.

 

12.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?

a)      Kardeşimin böyle bir şey yapacağını sanmıyordum.

b)      Okulun ne zaman açılacağını bile bilmiyordu.

c)      Arkadaşının kitabını bulamayınca üzüldü.

d)      Evinin düzenli olmasına özen gösterirdi.

e)      Sarsıntının önce nerede duyulduğu öğrenilmeli.

 

13.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması sıfat almamıştır?

a)      Kırmızı çocuk gömleği aldık.

b)      Kırık kapı kilidi onarıldı.

c)      Evde büyük çiçek vazosu vardı.

d)      Suyun yüzünü çürük meyveler sarmıştı.

e)      Okulda eski yazı masaları değiştirildi.

 

14.  Cins adlar özel nitelik kazanırlarsa özel adlar gibi değerlendirilir. Kişi adları genellikle bu yolla elde edilir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a)      Bize bugün Kaya kitap getirecekti.

b)      Bu olay Şahin’i iyice sarstı.

c)      Kiraz henüz bu konuda bir şey söylemedi.

d)      Olay henüz Mehmet’e aktarılmadı.

e)      Bize Çiçek bir demet gül getirdi.

 

15.  Takısız ad tamlamalarında, tamlayan tamlananın neye benzediğini mecazlı olarak gösterir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumu örneklemez?

a)      O dev adam burada ne arıyor.

b)      Gül hatırın için bu çileye katlanırım.

c)      Ona kiraz dudak diye ad taktılar.

d)      Demir bilek yine gücünü gösterdi.

e)      Bakır çivi eğiliyor, bükülüyor tahtaya girmiyordu.

 

16.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “e” farklı görevde kullanılmıştır?

a)      Saate bakmayı unutmuşum.

b)      Kente inene kadar konuşmadım.

c)      Ele dedi ama, eleyemedi.

d)      Bahçeden çıkıp okula gittim.

e)      Seninle işe gitmeye karar verdim.

 

17.  Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “Seni bir türlü anlayamadım.” Cümlesindeki “seni” sözcüğünün “i” eki görevce örneklenmez?

a)      Bu konuyu sana anlatırdı.

b)      Bu yazı bana ait değildi.

c)      Bu camı camcı takmadı.

d)      Bu sözü hiç unutmadı.

e)      Bu düşünceyi pek tutmadı.

 

18.  Aşağıdakilerin hangisinde soyut bir kavram kullanılmamıştır?

a)      Sevgi, ruhun açan çiçeğidir.

b)      O da bu iyimserlikten çekiyor.

c)      Çocuk, böyle nereye gidiyor.

d)      Gel anlaş, inadı bırak artık.

e)      Mutluluk, yaşadığını anlayabilmektir.

 

19.  Bazı ad tamlamalarında tamlayan, tamlananın neden yapıldığını göstermektedir.

Aşağıdakilerden hangisi bu özellikte bir ad tamlaması değildir?

a)      Meyve suyu

b)      Mantar çorbası

c)      Bal arısı

d)      Gül kokusu

 

20.  Aşağıdaki bileşik sözcüklerden hangisi, isim tamlaması biçiminde yapılmıştır?

a)      mirasyedi

b)      vatansever

c)      çöpçatan

d)      ayakkabı

 

 

 

 

CEVAPLAR: 11.b    12.c    13.d    14.d    15.e    16.c    17.b    18.c    19.c    20.d

 

İSİMLER VE İSİM TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARINA DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Başarılar…


Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !