KELİMEDE-SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

KELİMEDE-SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

 

1.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayrıntılı olarak” anlamı vardır?

a)      Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı.

b)      Bene verilen her işi titizlikle yaparım.

c)      Çocuk, bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu.

d)      Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur.

e)      Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum.

 

2.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, terim değildir?

a)      Rakibini on saniyede tuşladı.

b)      Ömer Seyfettin, şekerden öldü.

c)      Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti.

d)      İlk rauntta maçı kazandı.

e)      Bu oyun iki perdeden oluşuyor.

 

3.    Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, anlamca ötekilerden farklıdır?

a)      Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu.

b)      Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin.

c)      Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu.

d)      Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir.

e)      İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim.

 

4.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şimdi” sözcüğü, “Annen şimdi gelir, ağlama.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

a)      Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum.

b)      Çoban, şimdi ağıla doğru gitti.

c)      Şimdi anlarız olayın iç yüzünü.

d)      Doktor Cemal şimdi çıktı, koşarsanız yetişirsiniz.

e)      O parçayı, radyoda şimdi dinledim.

 

5.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez?

a)      Gün boyu çenesini bıçak açmadı.

İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı.

b)      Az çene yormadığımı sen de biliyorsun.

Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile.

c)      Bütün gün oturup çene çalmıştı.

İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti.

d)      Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım.

Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum.

e)      Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz.

Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur.

 

6.    Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili ikilemeler, anlamsal kuruluşları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?

a)      Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu.

b)      O, hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz.

c)      Olanları ezile büzüle anlatıyordu.

d)      Sen hiç hatır gönül bilmezsin.

e)      Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk.

 

7.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?

a)      Dava için bilirkişi raporu gerekiyor.

b)      Bu oyun tahminime göre üç perdelikti.

c)      Yapım eki almış sözcüğe gövde denir.

d)      Olayı bir de bu açıdan değerlendirin.

e)      Bu cümle, giriş cümlesi olmaya uygun değildir.

 

8.    “Orta” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kışın ortasında tayinimiz Erzurum’a çıkıvermişti.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

a)      Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu.

b)      Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu.

c)      Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı.

d)      Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler.

e)      Bu sehpayı odanın ortasına koyalım.

 

9.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü, nicelik bildirmemektedir?

a)      Yaşça büyük olanı, şu siyah ceketliymiş.

b)      Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim.

c)      Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı.

d)      İnsan, büyük amaçlar edinmelidir kendine.

e)      Şu büyük bina, bizim manzarayı öldürdü.

 

10.  Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, genel anlamlıdır?

a)      Köpek, en sadık hayvandır.

b)      Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı.

c)      Köpeğime “Karabaş” adını koydum.

d)      Zavallı köpek sabaha kadar inledi.

e)      Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu.

 

 

 

 

CEVAPLAR:  1.d    2.c    3.d    4.d    5.a    6.a    7.d   8.d    9.d    10.a

 

KELİMEDE-SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARINA DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Başarılar…


Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !