NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

 

1.    Aşağıdakilerin hangisinde kesme (‘) işareti doğru kullanılmıştır?

a)      Nesrin’siz şuradan şuraya gitmem!

b)      1930’lu yıllarda İstanbul bir başka güzeldi.

c)      Ayşen’ler Trabzon’dan dönüyormuş.

d)      Aile’mizin yüz karası olan bu çocuğu Rıfat Bey sahiplendi.

e)      Mersin’li bir ev arkadaşım vardı o yıllarda.

 

2.    Aşağıdakilerin hangisinde iki noktanın (:) kullanımı doğru değildir?

a)      En sevdiğim uğraşlardan biri olarak: roman okumayı sayabilirim.

b)      Uzay: Evreni kaplayan ve sonsuz olduğu sanılan boşluktur.

c)      Salonda toplananlar: annem, babam, teyzelerim ve amcamdan ibaretti.

d)      Kimler yoktu ki düğünde: akrabalar, arkadaşlar, komşular…

e)      Durmadan mesaj üstüne mesaj çekiyor: bir de ismini açıklasa…

 

3.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle belirtilen yere noktalı virgül (;) getirilemez?

a)      Çok gençti () fakat kolay kolay yanlış yapmazdı.

b)      Anneniz her istediğinizi yapar () sizi çok sever.

c)      Kardeşimin önünde tek engel vardı () sınavlar.

d)      Elini, yüzünü iyice yıkadı () havluyu alıp derisini kazırcasına sildi yüzünü.

e)      Kitabı alabilirsin () yalnız üç gün içinde geri getireceksin.

 

4.    Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki parantez içi boşluğa noktalı virgül (;) getirilemez?

a)      Bu yazarı okumalısın () onda kendinden çok şey bulacaksın.

b)      Hiç olmazsa edebiyat kültürümüzü yükseltmeye bakın () dedi.

c)      Herkes, büyük bir cezaya çarptırılacağını bekliyordu () ne var ki beklenen olmadı.

d)      A. Hamdi Tanpınar () şiir, roman, hikaye türünde eserler vermiştir.

e)      Yaz mevsiminde kıyıda bulutlu bir hava () iç kesimlerde isi güneş vardı.

 

5.    Bu adam () beş sene önce Salih Bey () in yanında altı ay kadar kalmış () ancak kendini sığıntı gibi hissettiği için oradan ayrılmıştı () eli uzunca () güven duyulmayan biriydi.

Bu parçada parantezle gösterilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilemez?

a)      Virgül

b)      Noktalı virgül

c)      Kesme işareti

d)      Tırnak işareti

e)      Nokta

 

6.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktalama yanlışı yapılmamıştır?

a)      Türkçe’nin sorunları T.D.K’nin düzenlediği bu panelde tartışılacak.

b)      Odada üç kişiydik: Ahmet, Selim ve ben…

c)      Öff! artık bizi rahat bırak.

d)      Telaşlı; ama sevimli, kırılgan; ama düzeyli biriydi.

e)      Ortalık dağınıktı: hemen odayı toparlamaya başladım.

 

7.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantezle gösterilen yere iki nokta (:) getirilemez?

a)      Daha yapılacak o kadar çok iş var ki () anlatamam.

b)      Aklımda iki isim vardı () Hakan ve Coşkun

c)      Bize şunları da söyledi () Çalışın ve kazanın.

d)      Sözcük türleri şunlardır () İsim, sıfat, zamir…

e)      Hemen arkadaşına seslendi () Rıdvan!

 

8.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilemez?

a)      Yarın hangi sınava gireceğinizi bana mı soruyorsunuz

b)      Kulağımın dibinde ne bağırıp duruyorsun

c)      Gidip gitmeme konusunda bir karar verdi mi

d)      Neden insanların çoğu tek taraflı düşünür

e)      Bu konuda nasıl tepki göstermezsin, hayret doğrusu

 

9.    Kimseyi küçümsemeyin (1) İnsanları dinlemeyi gayret edin (2) çocuklarınızı sonuna kadar (3) dikkatlice dinleyip (4) sakin bir şekilde, onlara düşünceleriniz belirtin (5)

Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine hiçbir noktalama işareti getirilmez?

a) 1            b) 2               c) 3          d) 4           e) 5

 

10.  Kalktı () ışığı yaktı. Sokaktan sesler geliyordu ()

() Aşkım simidi, akşam simidi ()

Yukarıdaki parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisinin yeri yoktur?

a) (,)                    b) (;)             c) (!)            d) ( -- )            e) (:)

 

 

 

 

CEVAPLAR:  1.b    2.e    3.c    4.b    5.e    6.d    7.a   8.e    9.d    10.b

 

NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARINA DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Başarılar…

 


Yorum Yaz